Спорт


Григор Долапчиев - футболист, завършил 39 СОУ през 2013г.

Ето как самият Григор представя себе си:

  • 8 мача 15 гола в елитната юношеска група до 19 години.
  • 5 мача и 3 гола за националния отбор до 19 години.
  • 10 минути за мъжкия отбор на ЦСКА.
  • Дебют за ЦСКА в А група срещу Миньор Перник.
  • Радости след 4те гола срещу Славия завършил 4 : 2 за ЦСКА с 4 попадения на Григор Долапчиев
  • Снимки от Националния отбор на България до 19 години класирали се за елитни квалификации за Европейско първенство.За спорта с г-жа Красимира Белова

Моето училище, така го наричам защото повече от трийсет години съм учител в него. През годините на много състезания участвахме, много пъти бяхме първи на различни първенства.  Първи места и през изтеклата 2011-2012г. постигнахме във футбола, волейбола, тениса на маса, шаха и баскетбола. Най-ценна беше победата ни на юношите  11-12 клас на Градското ученическо първенство по Баскетбол, на което станахме втори. Това е огромна победа имайки в предвид, че участвахме срещу много  “мъжки“ училища.

Дейността ми като учител не приключва с провеждането на часове и участие в състезания, но и в разработването на проекти.

Дискусионният клуб “Да успяваме заедно“ по проект УСПЕХ започна дейността си през учебната 2011-2012г. Идеята ми беше да продължи общуването между децата  и след приключване на учебните часове. Интересът беше голям, защото направихме програмата заедно с децата. През тази учебна година 2012-2013г. решихме, че има още неща които са интересни и можем да осъществим заедно. Списъчно клубът претърпя промени, но остана ядро и решихме да продължим нататък.

Мото тази година е: Да съхраним българското и традициите”. Във връзка  с това дейностите са ни много разнообразни: посещение на исторически паметници, Германския манастир, разглеждане на Коледна София-украса, работилницата на Дядо Коледа. Винаги след тези дейности предвиждаме дискусии: какво ни е впечатлило и харесало. Паралелно с културните мероприятия предвиждаме и спортни: обучение по Мини-волейбол, посещение на волейболна среща, посещение на басейн и обучение в първа помощ при различни ситуации. Имахме първа представителна изява: среща между нашите участници от клуба с клуб от 144 СОУ по волейбол и народна топка.

Тази учебна година съм и ръководител, обхващащ най-малките в училище - 5- годишните. Този проект е финансиран от Столична община по инициативата София-Европейска столица на културата през 2019г.

Наименованието напроекта е: “Движение и спорт чрез ЗУМБА“.  Модерният и забавен характер на танците и лесната хореография увлякоха малчуганите, които идваха с очакване и желание на заниманията.  Децата представиха в изложба впечатленията си чрез  рисунки и модели на движения от ЗУМБА. Последното ни занимание  завърши с парти и много настроение.

Децата показаха уменията си, а най-изявените получиха награди и грамоти.

Интервюто взе Биляна Божилова 8а клас

 


Спортът и училището за един атлет - април 2012г

Демира Цветанова е ученичка от 12клас в 39 СОУ „Петър Динеков“, но има нещо специално за нея. Тя не е обикновена ученичка, а е активен спортист, който представя не само училището си, а и цялата страна.

Демира се занимава с лека атлетика в дисциплините свързани с хвърляния – хвърляне на копие, хвърляне на диск, хвърляне на чук и хвърляне на гюле. Тя е многократен републикански шампион във всички дисциплини. Тя е и балкански, и европейски шампион в дисциплините хвърляне на чук и диск. Започнала едва на шест годишна възраст да тренира, преминава през различни дисциплини, докато не се установила на дисциплините с хвърляния. Това, разбира се, не е случайно. Баща ѝ е треньор и тя заедно с единия си брат тренира усилено. Както всеки спортист, тя е претърпявала множество контузии, но въпреки това не се е отказала и е стигнала дотук.

Доскоро тя е живяла със семейството си в провинцията, но отчасти заради нейните тренировки и състезания се е наложило да се преместят в София. Така Демира се озовава в нашето училище. Макар и много ангажирана, тя умело разпределя времето си между училището и тренировките. И има защо. Трудът ѝ се възнаграждава. Медалите ѝ нямат чет и брой. Почти няма кътче в Европа където да не е била на лагер или на състезание, а сега ѝ предстои това преживяване, което се пада на много малко спортисти в света – да се състезава за олимпийски медали.

Благодарение на своите постижения, тя вече е приета в Националната Спортна Академия. Тя ще учи за треньор, но се изкушава едновременно с това да запише и втора специалност кинезитерапевт. Демира се надява след време да стане треньор по лека атлетика и да сподели своя опит с младите надежди на този страхотен спорт.

Демира, имаш ли време за забавления?

– Животът като спортист може да те накара да се откажеш от някои развлечения. Времето е ограничено, а целите са високи.

– Как  се чувстваш в този свят на момичета, които винаги са недоволни от себе си и искат да видят докъде могат да стигнат с отслабването?

  Килограмите са част от моя спорт. Когато не ми предстоят състезания лесно отслабвам. Хубавото е, че винаги се намирам под лекарско наблюдение и така отслабвам без да вредя на здравето си.

  Какво е твоето мото?

– „Стига да искаш, винаги ще успееш“.

– Какъв е твоят съвет кам нас?

 „Борете се и следвайте мечтите си. Винаги можете да се откажете, но никога няма да спечелите без да се опитате.“

– Успех, Демира! Сигурен съм, че всички ще следим Олимпиадата с интерес и ще ти стискаме палци!

Интервюто взе Виктор Иванов от 10а клас.


Григор Долапчиев - футболист


Баскетбол в 39 СОУ "Петър Динеков" и г-жа Красимира Белова


Проект "Движение и спорт чрез ЗУМБА"

Демира Цветанова